Niebanalne połączenia smaków. Ta sałatka znakomicie pasuje na świąteczny stół. Można ją podawać do dań wigilijnych ze względu na orzechy włoskie i buraczki, które zawsze towarzyszyły potrawom wigilijnym. Doskonale też komponuje się z mięsem i wędlinami. Ze względu na kolorystykę może być piękną ozdobą stołu.
Składniki:
3 buraczki,
0,5 selera,
2 gruszki,
2 jaja na twardo,
1 żółtko,
15 dag łuskanych orzechów,
4 łyżki oliwy,
4 łyżki soku z cytryny,
cukier, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Buraczki ugotować w łupinach, wystudzić i pokroić w cienkie plastry.
Plastry pokropić 2 łyżkami soku z cytryny.
Posypać solą, cukrem i wymieszać.
Ugotowane jaja przetrzeć przez sito.
Dodać żółtko, oliwę, pozostały sok z cytryny.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Wszystko dobrze rozetrzeć, aż powstanie gęsty sos.
Gruszki i seler obrać ze skórki, pokroić w cienkie słupki.
Do sosu dodać gruszki, seler i rozdrobnione orzechy (kilka zostawić do dekoracji) i wszystko wymieszać.
Jak podawać?
Na półmisku ułożyć plastry buraczków, na wierzch sałatkę gruszkowo- selerową i udekorować orzechami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |