Wśród różnorodnych potraw, na wigilii nie może zabraknąć śledzi. Potrafimy je przyrządzać na różne sposoby, tradycyjnie w oleju lub zalewie octowej, ale też i bardziej odważnie - z dodatkiem świeżych owoców, bakalii czy warzyw. Oto jeden ze sposobów na sałatkę śledziową.
Składniki:
3 płaty śledziowe solone,
małe opakowanie łososia w zalewie olejowej,
2 czerwone cebule,
2 gruszki,
1 świeży ogórek,
0,5 pęczka natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
łyżka pokrojonej świeżej bazylii,
łyżka pokrojonego świeżego lubczyku (może być suszony, wtedy wystarczy pół łyżeczki),
do smaku świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczyć w wodzie 2 godziny.
Następnie odsączyć i pokroić w dość szerokie paski.
Wymieszać z ziołami (lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie).
Łososia pokroić w takie same paski i dodać do śledzi.
Umyte gruszki i ogórek pokroić ze skórką w kostkę.
Gruszki skropić sokiem z cytryny i razem z ogórkiem dodać do śledzi.
Cebulę pokroić w krążki, zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i dodać do sałatki.
Dodać pokrojoną natkę i szczypiorek, oliwę, pieprz i wszystko delikatnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na godzinę w celu połączenia się smaków.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |