Pomidorowy przecier sprawia, że pieczone mięso z indyka jest kruche, niewysuszone i słodkawe. Papryka chili nadaje potrawie charakteru, ostrej nuty. Wystarczy niewielka ilość soli. Oplecione rozpuszczonym serem mięso będzie wystarczająco doprawione i soczyste. Tak pieczony indyk wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
1 kg piersi z indyka,
łyżka oliwy z oliwek,
kubek przecieru pomidorowego,
1 papryka chili,
kilka plastrów sera gouda,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy, oczyszczamy z tłustych części i błon.
Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę z oliwek.
Indyka kroimy w plastry grubości półtora centymetra i układamy w naczyniu.
Zalewamy przecierem pomidorowym lub sokiem z pomidorów.
Ja używam rzadkiego przecieru z ekologicznych pomidorów, które dojrzewały na mojej działce.
Najzdrowszy przecier to ten przygotowany samodzielnie i zawekowany.
Papryczkę chili kroimy na kawałki, odrzucając gniazda nasienne.
Plastry indyka przekładamy kawałkami papryczki.
Mięso posypujemy niewielką ilością soli.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 150 stopni na godzinę.
Mięso powinno być kruche, ale nie wysuszone, lekko słodkawe i ostre.
Pod koniec pieczenia otwieramy piekarnik i nakładamy na kawałki indyka plastry sera gouda.
Czekamy aż się rozpuści i wyjmujemy gotowe danie z piekarnika.
Jak podawać?
Podajemy gorące, z rozpuszczonym serem i kawałkiem chili, do pieczywa lub ziemniaków.
Przed podaniem polewamy pozostałym w naczyniu sosem z pomidorów.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |