Roladki z parówką to idealna przekąska na eleganckie przyjęcie. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efektowne zawijaski ozdobią stół i na pewno będą smakować gościom. Ważnym składnikiem roladek jest pesto. Można przygotować je samemu, miksując liście bazylii z dobrą oliwą, czosnkiem i orzeszkami pini, lub kupić w sklepie. Miło zaskakuje połączenie mięsa z indyka ze zwykłymi parówkami. Obecność sera nadaje roladom wyrazistości. Efekt naprawdę wyśmienity.
Składniki:
4 parówki,
60 dag piersi z indyka,
8 plasterków ostrego sera żółtego,
4 łyżki pesto,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Parówki obieramy.
Pierś indyka kroimy na 4 płaskie płaty.
Rozbijamy je lekko tłuczkiem.
Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy olejem.
Na każdym z płatów układamy 2 plastry sera.
Rozsmarowujemy pesto i układamy parówkę.
Mięso zwijamy w roladę.
Kroimy na około trzycentymetrowe kawałki.
Nabijamy je na patyczki.
Smarujemy olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Pieczemy po 15 minut z każdej strony.
Pod koniec pieczenia włączamy grillowanie.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem jako zakąskę lub z ziemniakami jako drugie danie.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |