Gołąbki z włoską kapustą - Przepis

Przepis kulinarny
Gołąbki z włoską kapustą Zobacz 11 zdjęć

Wszyscy lubimy gołąbki. Jednak uważamy je za danie zbyt pracochłonne i dlatego, mimo że jest smaczne, rzadko gości na naszych stołach. Moim zdaniem przygotowanie gołąbków jest proste i wcale nie zajmuje tak dużo czasu. Proponuję użycie włoskiej kapusty, ponieważ jest delikatniejsza, bardziej elastyczna i szybciej się gotuje.

Składniki:

1 duża główka włoskiej kapusty,
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki lub łopatki),
0,5 szklanki ryżu,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
kostka rosołowa,
olej do smażenia,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
3 łyżki mąki.

Jak przyrządzić?

Ryż gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody.

Nie musi być całkiem miękki.

Ryż cedzimy i przepłukujemy zimną wodą.

Do zmielonego mięsa dodajemy ryż, jajko, sól, pieprz, tymianek, pokrojony czosnek i uprzednio pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę.

Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją na chwilę do wrzącej wody.

Wyciągamy delikatnie zblanszowane liście, usuwamy z nich nerw znajdujący się u nasady liścia.

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy dosyć ciasno.

Na patelni rozgrzewamy olej, gołąbki obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron.

Przygotowujemy garnek, na jego dnie układamy liście kapusty, a na niej gołąbki, jeden przy drugim, dopełniamy wodą, tak żeby je przykryły.

Dodajemy kostkę rosołową.

Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Jak podawać?

Gołąbki podajemy z sosem, który się wytworzył podczas gotowania lub przyrządzamy sos pomidorowy (z przecieru pomidorowego, odrobiny soli, cukru i pieprzu do smaku) i nim polewamy danie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt22 zł

Gołąbki z włoską kapustą: Podobne przepisy

Gołąbki z włoską kapustą: wypróbuj również

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Zupa z kapusty włoskiej

... Masz już dość pomidorowej i ogórkowej? Chcesz stworzyć coś nowego? Przepis na zupę z kapusty włoskiej jest więc właśnie dla ciebie. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakuje gruszka z pieprzem cayenne, pora to zmienić. Zaskocz wszystkich nowym ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem lepszy dodatek do ryby niż surówka zrobiona z ukwaszonej kapusty? I tak jak dla kuchni włoskiej znamienne są pomidory, tak niemożliwe jest poznanie polskiej ... zimą, a także ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Herbatka z kopru włoskiego i korzyści z jej stosowania

... Herbatka z kopru włoskiego jest znanym remedium na niemowlęce dolegliwości, które dokuczają maluchom i ich rodzicom. Jaka jest jej zawartość i co sprawia, że jest tak zdrowa i pomocna w dziecięcych schorzeniach? ... Herbatka z kopru włoskiego ...

dawno temu

Moda włoska

... Gucci, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Versace – te nazwy wszystkim kojarzą się jednomyślnie z modą włoską. To największe nazwiska związane z modą, które są gwarancją szyku, oryginalności i luksusu. ... Gucci, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, ...

dawno temu

Powiązane Tematy