Wszyscy lubimy gołąbki. Jednak uważamy je za danie zbyt pracochłonne i dlatego, mimo że jest smaczne, rzadko gości na naszych stołach. Moim zdaniem przygotowanie gołąbków jest proste i wcale nie zajmuje tak dużo czasu. Proponuję użycie włoskiej kapusty, ponieważ jest delikatniejsza, bardziej elastyczna i szybciej się gotuje.
Składniki:
1 duża główka włoskiej kapusty,
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki lub łopatki),
0,5 szklanki ryżu,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
kostka rosołowa,
olej do smażenia,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
3 łyżki mąki.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody.
Nie musi być całkiem miękki.
Ryż cedzimy i przepłukujemy zimną wodą.
Do zmielonego mięsa dodajemy ryż, jajko, sól, pieprz, tymianek, pokrojony czosnek i uprzednio pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę.
Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją na chwilę do wrzącej wody.
Wyciągamy delikatnie zblanszowane liście, usuwamy z nich nerw znajdujący się u nasady liścia.
Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy dosyć ciasno.
Na patelni rozgrzewamy olej, gołąbki obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron.
Przygotowujemy garnek, na jego dnie układamy liście kapusty, a na niej gołąbki, jeden przy drugim, dopełniamy wodą, tak żeby je przykryły.
Dodajemy kostkę rosołową.
Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę.
Jak podawać?
Gołąbki podajemy z sosem, który się wytworzył podczas gotowania lub przyrządzamy sos pomidorowy (z przecieru pomidorowego, odrobiny soli, cukru i pieprzu do smaku) i nim polewamy danie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |