Uwielbiam smak grochowej, zwłaszcza jesienną i zimową porą. Ciężka, zawiesista i gorąca zupa jest idealna właśnie teraz. Treściwa, z boczkiem – z powodzeniem może być daniem jednogarnkowym. Moją wersję grochówki ulepszam aromatycznymi ziołami, oprócz jałowca wrzucam lawendę, cząber, liść laurowy i natkę selera. Spróbujcie. Polubicie ten zapach i smak.
Składniki:
2 szklanki suchego grochu (mogą być połówki),
porcja włoszczyzny (bez kapusty),
1 cebula,
sześć średniej wielkości ziemniaków,
20 dag chudego, wędzonego boczku,
kilka ziaren jałowca,
gałązka lawendy,
szczypta cząbru,
łyżka majeranku (najlepiej świeżego),
kilka ziaren czarnego pieprzu,
liść laurowy,
kawałek selera naciowego,
szczypta przyprawy myśliwskiej do mięsa,
łyżka natki pietruszki (najlepiej świeżej),
sól, kostka rosołowa lub przyprawa jarzynowa do smaku (ja wolę mniej słone potrawy, boczek wędzony jest już wystarczająco słony).
Jak przyrządzić?
Kilka godzin przed gotowaniem zupy namoczyć groch w letniej wodzie.
Jeśli zamiast połówek wolimy groch w całości, lepiej namoczyć go na noc.
Wodę razem z namoczonym grochem wrzucić do garnka z wodą na zupę (ilość dla 6-8 osób).
Obrać i pokroić włoszczyznę: marchew, selera, pora, pietruszkę.
Wrzucić do garnka i gotować razem z grochem.
Obrać ziemniaki, pokroić tak jak lubicie i wrzucić do garnka.
Cebulę obrać i w całości wrzucić do gotującej się zupy.
Selera naciowego umyć, pokroić i dodać do zupy.
Dodać przyprawy: jałowiec, lawendę, cząber, majeranek, pieprz, liść laurowy, przyprawę myśliwską do mięsa.
Od boczku oddzielić twardą skórę i wrzucić ją do zupy.
Resztę pokroić drobno i podsmażyć chwilę na patelni.
Podsmażony boczek wrzucić do gotującej się zupy.
Chwilę poczekać, aż puści słony smak.
Doprawić solą, kostką rosołową lub jarzynową przyprawą, jeśli ktoś woli bardziej słone potrawy.
Gdy groch i marchewka będą miękkie, wyłączyć gaz.
Odstawić zupę i wyjąć z niej selera naciowego i pora, żeby liście nie przeszkadzały w nakładaniu zupy.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać posiekaną lub porwaną natką pietruszki.
Można podawać z chlebem.
Najlepiej w małych miseczkach.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |