Ułożenie potraw na talerzu ma znaczenie. Estetyczne, kolorowe danie to radość dla oczu i zachęta do jedzenia, tak samo ważna, jak zapach jedzenia. Nawet najprostszą potrawę możemy ułożyć na talerzu lub polać sosem tak, żeby wyglądała apetycznie. Zachęcamy także do dodawania aromatycznych ziół do potrawy i układania z nich dekoracji.
Składniki:
500 g górki cielęcej,
100 g świeżej szałwii,
100 g szynki parmeńskiej pokrojonej w plastry,
100 g mąki,
olej do smażenia,
1 bulionetka Bulion wołowy KNORR,
200 ml białego wina,
300 g masła,
pieprz,
sok z cytryny,
50 g natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Pokrój cielęcinę w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem.
Połóż na każdym kawałku mięsa listek świeżej szałwii i całość owiń dokładnie plastrami szynki parmeńskiej formując eskalopki (możesz spiąć wszystko wykałaczką dla ułatwienia).
Oprósz eskalopki mąką, obsmaż z obu stron na patelni, następnie odłóż na bok.
Rozpuść w ½ litrze wrzącej wody połowę bulionetki Bulion wołowy KNORR.
Wlej na patelnię wino – niech odparuje niemal zupełnie.
Dodaj przygotowany wcześniej bulion i chwilę gotuj aż sos zacznie gęstnieć.
Dodaj masło i całość energicznie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodaj podsmażone mięso i całość dokładnie wymieszaj (można chwilę poddusić).
Jak podawać?
Serwuj eskalopki posypane posiekaną natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 47 zł |