Na świecie znanych jest kilka tysięcy odmian jabłek. Różnią się one wyglądem, smakiem i zastosowaniem w kuchni. Niektóre dobre są na surowo, inne jako dodatek do mięs, sałatek lub ciast. Najbardziej znane ciasto z jabłkami to szarlotka, ale żeby nie było tak tradycyjnie, dzisiaj upiekłam roladę z nadzieniem jabłkowo- brzoskwiniowym. Połączenie puszystego biszkoptu z aromatycznym słodko- kwaśnym środkiem daje znakomity efekt.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka,
¾ szklanki mąki,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego.
Nadzienie:
puszka brzoskwiń,
1 kg jabłek,
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
3 łyżki cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
pół łyżeczki cynamonu,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Obie masy delikatnie połączyć.
Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować blachę (ja użyłam tej, która znajduje się na wyposażeniu piekarnika), wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tak przygotowaną blachę wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec 15 minut.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, dodać cukier i dusić na wolnym ogniu aż się rozpadną i wyparuje z nich nadmiar wody.
Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści.
Dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę, cynamon i cukier waniliowy.
Wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia.
Upieczony biszkopt przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić, usunąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką.
Gdy biszkopt przestygnie, należy go rozwinąć i posmarować nadzieniem jabłkowo- brzoskwiniowym.
Ponownie zwinąć i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |