Kruche, maślane ciasto francuskie nadziewane słodkimi owocami to deser idealny. Jeżeli wolisz pikantną przystawkę, nadziewaj je mięsem, warzywami i serem. Z ciasta francuskiego możesz wyczarować fantastyczne dania. Małym nakładem pracy - jeżeli kupisz gotowe ciasto. Ja jednak lubię wyzwania i robię je sama. Nie jest trudne do wykonania, ale czasochłonne. Po upieczeniu jest bardziej delikatne niż te ze sklepu, wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto francuskie
200 ml zimnej wody,
łyżka drobnej soli,
500 g masła,
150 g mąki krupczatki,
250 g zwykłej mąki.
Nadzienie
słodkie -
2 banany,
2 jabłka,
2 gruszki,
łyżka cynamonu,
3 łyżki cukru,
cukier puder do posypania.
pikantne –
10 dag szynki,
10 dag sera camembert z pieprzem,
10 dag mozzarelli,
10 zielonych oliwek bez pestek,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Wodę wymieszać z solą.
75 g masła rozpuścić w rondelku.
Obie mąki wsypać do miski, dodać masło i osoloną wodę.
Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Pozostałe masło utrzeć na gładką masę, włożyć w folię spożywczą, rozwałkować na prostokąt i wstawić do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy na kwadratowy placek.
Musimy pamiętać, że stolnicę trzeba posypać mąką, żeby ciasto nie przyklejało się.
Na środku kwadratu ułożyć masło, rogi ciasta połączyć formując kopertę.
Ciasto zlepić na złączeniach, rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 części i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 części i wstawić na około godzinę.
W taki sposób rozwałkowywać ciasto 4 razy, za każdym razem wstawiając do lodówki.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm i pokroić na kwadraty o boku 7 cm.
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, układać na kwadracie i posypywać cukrem.
Jabłka posypać cynamonem.
Boki ciasta mocno sklejać, żeby zawartość nie wydostała się na zewnątrz.
Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
To samo robimy z nadzieniem pikantnym. Na kwadraty układamy pokrojoną szynkę i ser camembert lub mozzarellę i pokrojone oliwki.
Posypujemy pieprzem, sklejamy boki i pieczemy jak wyżej.
Jak podawać?
Przed podaniem ciastka z mięsnym i serowym nadzieniem ozdabiamy kiełkami słonecznika, a słodkie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Do pikantnej przystawki serwujemy wędlinę i sery.
Możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |