Wykwintna i prosta w przygotowaniu przystawka. Dla zabieganych. Delikatny śmietankowy serek o konsystencji kremu oraz ostry czosnek i szałwia tworzą idealną kompozycję smakową. Szałwię warto zasuszyć i korzystać z niej przez cały rok. Dip na krakersach lub do grissini to świetna przegryzka na imprezie lub podczas oglądania ulubionego serialu. Ale możesz też ułożyć go na indyczej lub kurzej piersi i zapiec w piekarniku. Pasuje do białego półwytrawnego wina.
Składniki:
250 g serka śmietanowo - kremowego mascarpone,
2 ząbki czosnku,
kilka listków szałwii lub płaska łyżka zmielonego suszu,
sól morska do smaku,
kilka listków szałwii do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Serek mascarpone przełożyć do miseczki.
Rozgnieść dwa ząbki czosnku (można więcej, jeśli ktoś, tak jak ja, kocha czosnek).
Dodać do serka.
Podrzeć drobno liście szałwii lub dosypać zmielonego suszu.
Szałwii można dodać więcej, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.
Posolić do smaku.
Nie dodawać pieprzu, bo czosnek i szałwia to wystarczająco ostre przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
Wstawić do lodówki na pół godziny, żeby smaki się „przegryzły”.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować listkami szałwii.
Podawać z krakersami, z tostami, bagietką, pieczywem razowym lub grissini.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |