Rozgrzewająca zupa cebulowa

Przepis kulinarny
Rozgrzewająca zupa cebulowa Zobacz 9 zdjęć

Warto ją przygotować przeziębionym domownikom. Cebula i papryczka chili w gorącej zupie rozgrzeją także zziębnięte kości na przykład po niedzielnym spacerze. Zupa cebulowa z makaronem sojowym może też być wykwintną propozycją na kolację dla znajomych. Ostra, mętna od parmezanu i treściwa od wędzonego boczku z powodzeniem może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Spróbujcie.

Składniki:

porcja włoszczyzny,
1 opakowanie makaronu sojowego,
1 kg cebuli,
0,40 kg boczku wędzonego,
2 liście laurowe,
liść selera,
szczypta cząbru,
natka pietruszki,
1 papryka chili,
1 opakowanie (40 g) parmezanu,
ew. 1 żółtko,
ew, 1 warzywna kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę (kawałek selera, pora, kilka marchewek i pietruszek) obrać ze skórki.

Marchewkę pokroić w plasterki, resztę warzyw przekroić na pół.

Z tej porcji ugotować bulion warzywny.

Gdy warzywa się ugotują, prawie miękką marchewkę zostawić w garnku, resztę ugotowanych warzyw (robią się miękkie szybciej niż marchew) wyłowić z zupy.

Cebulę obrać i poszatkować.

Boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Skórę z boczku wrzucić do gotującego się bulionu.

Pokrojony boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykręcić gaz i smażyć, czasami mieszając.

Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć skórę z boczku.

Ładnie wysmażony boczek wrzucić do bulionu.

A na patelnię, na której został tłuszcz z topiącego się boczku, przełożyć poszatkowaną cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula będzie szklista i miękka.

Podsmażoną przełożyć do gotującego się bulionu warzywnego z boczkiem.

Do zupy wrzucić liście laurowe, liść selera, szczyptę cząbru.

Jeśli lubisz bardziej słone zupy, możesz dodać jedną kostkę rosołową – warzywną.

Ja solę mało, więc wędzony boczek zostawia w mojej zupie wystarczająco słony smak.

Z papryki chili wyjąć gniazda nasienne.

Paprykę poszatkować drobno i dodać do zupy.

Odłowić liść selera.

Ugotować porcję makaronu sojowego.

Odcedzić, przelać zimną wodą.

A następnie pokroić drobniej, żeby nie ciągnął się na talerzu i nie utrudniał jedzenia zupy.

Gorącą zupę można zagęścić roztrzepanym żółtkiem, ale ja wolę bardziej klarowną.

Do talerzy nałożyć trochę makaronu sojowego, usypać górkę z parmezanu.

A następnie całość zalać zupą.

Uprzedzić domowników lub gości, że zupę w talerzach trzeba pomieszać, by parmezan się rozpuścił i rozprowadził równomiernie.

Do zupy można też dodać porwaną natkę pietruszki i czosnek – by była jeszcze bardziej rozgrzewająca.

Jak podawać?

Podawać udekorowaną listkiem natki pietruszki.

Zamiast makaronu sojowego można podawać ją z grzankami, groszkiem cukrowym lub ze zwyczajnym makaronem jajecznym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt23 zł

Rozgrzewająca zupa cebulowa: Podobne przepisy

Rozgrzewająca zupa cebulowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy