Dynia kojarzy się ze złotą jesienią. Warto skorzystać z tego daru i właśnie teraz przygotowywać z niej rozmaite potrawy. Zupę, sos, gulasz warzywny i placuszki na słodko z konfiturą i cukrem pudrem. Dynia w cieście może pojawić się na stole w charakterze deseru, ale także jako danie główne – na słodko. Dzieci uwielbiają te placuszki. Ich mamy też, bo na przygotowanie tego dania potrzebują tylko kilku minut.
Składniki:
1 kg dyni,
4 czubate łyżki mąki,
5 średniej wielkości jaj,
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
cukier puder do dekoracji,
pół małego słoiczka konfitury z dyni, jabłek i moreli,
pół małego słoiczka konfitury z róży.
Jak przyrządzić?
Wybieraj jak najbardziej pomarańczową dynię, wtedy placuszki będą miały ładny kolor.
Najlepiej nie z supermarketu, ale z warzywnego targu.
Najsmaczniejsza jest ta z kostropatą, nieregularną skórką.
Dynię obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Nie odciskaj soku.
Przełóż do miski, dosyp czubate łyżki mąki i wbij 5 jaj.
Możesz zmienić proporcje – więcej mąki, mniej jaj.
Ja lubię, gdy placuszki są miękkie.
Energicznie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Łyżką nakładaj porcje i delikatnie rozklepuj je na patelni.
Smaż kilka minut, odwracając na drugą stronę.
Aż będą miały złoty kolor.
Jak podawać?
Podawaj na ciepło z cukrem pudrem.
Ale najsmaczniejsze są z samodzielnie przygotowaną tegoroczną konfiturą z róży lub dyni, jabłka i moreli.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |