Ta orientalna potrawa zyskała dużą popularność w Polsce. Głównym jej składnikiem jest baranina, ale coraz częściej odbiegamy od standardów i próbujemy przygotować kebab według własnej receptury. Domowy jest lepszy, bo po prostu wiemy, co jemy. To bardzo praktyczne danie - farsz mięsny możemy przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Później to już kwestia tylko 15 minut i potrawa gotowa. Przydaje się, gdy niespodziewanie wpadają do nas znajomi lub gdy nie mamy pomysłu na obiad.
Składniki:
duża okrągła, pszenna bułka (pieczona specjalnie do kebabów).
Farsz:
30 dag mięsa wołowego,
2 cebule,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka majeranku,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
czerwona papryka,
kilka listków sałaty,
pomidor,
kilka plasterków świeżego ogórka.
Sos:
pół szklanki majonezu,
3 łyżki pikantnego keczupu,
1 łyżeczka soku z cytryny.
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w cienkie plasterki.
Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Zmniejszyć płomień, podlać trochę wodą i dusić do miękkości.
Cebulę zeszklić na oleju i dodać do mięsa.
Pieczarki pokroić na pół, a następnie na cienkie plasterki.
Podsmażać na patelni aż wyparuje woda, a pieczarki lekko się zarumienią.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie słupki.
Dołożyć do mięsa, dodać pokrojony czosnek oraz pieczarki.
Farsz doprawić majerankiem, solą, pieprzem.
Chwilę dusić aż papryka lekko zmięknie.
Bułkę przekroić przez środek.
Na spodniej części położyć farsz i przykryć drugą częścią.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Włożyć kebab i podpiekać około 10-15 minut.
Bułka musi być chrupiąca.
Przygotować sos.
Majonez połączyć z keczupem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Kebab pokroić na cztery części.
Możemy włożyć do środka sałatę, pokrojony pomidor, ogórek i polać przygotowanym sosem.
Ja lubię z samym sosem.
Jak podawać?
Podawać z sałatą lodową i pomidorami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |