Ten dip ma bardzo oryginalny smak i świetnie prezentuje się na stole. A do tego jest zdrowy, bogaty w witaminy – bo powstał na bazie wielu ziół. Nie przyrządzamy go na gorąco, co jest jego atutem, ponieważ nie traci swoich wartości odżywczych podczas przygotowania. Cześć gęstej śmietany i majonezu zastąpiono naturalnym jogurtem, dlatego jest mniej kaloryczny, zawiesisty i nie taki tłusty. Podajemy go do jajek na twardo, wędlin, zimnych mięs i ziemniaków. Z dipem zawsze smakują lepiej.
Składniki:
15 dag jogurtu naturalnego,
4 łyżki gęstej śmietany (18% lub 22%),
2 łyżki majonezu,
2 jajka,
1 mała cebula,
sok z 0,5 cytryny,
1 łyżka musztardy,
1 ogórek konserwowy,
1 ząbek czosnku,
pęczek natki pietruszki,
0,5 pęczka koperku,
0,5 pęczka szczypiorku,
po łyżce pokrojonych ziół (szczaw, lubczyk, melisa, szpinak),
kilka kiełków słonecznika,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól, cukier, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Zioła umyć, osuszyć, posiekać.
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka i rozetrzeć w miseczce z oliwą.
Białka pokroić w drobną kostkę.
Do roztartych żółtek dodać jogurt, śmietanę, majonez, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, pokrojone białko.
Drobno posiekać ogórek, cebulę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wszystko wymieszać z posiekanymi ziołami.
Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i musztardą.
Jak podawać?
Podawać z jajami na twardo, pieczonym mięsem i wędliną.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |