Właściwie wszystko co pasuje do piwa, wina lub drinków i da się podzielić na małe kawałki, nadaje się na tapas. Najlepiej, żeby przekąski były gorące, choć na przykład zwyczajne oliwki też powinny znaleźć się na stole. Świetnie, jeśli da się je nabić na wykałaczkę, żeby nie brudzić rąk i szklanek. W Hiszpanii popularne są owoce morza, więc i tapas z krewetek stało się nieodzownym składnikiem zestawów. Najprostsze i zawsze pyszne są krewetki smażone z czosnkiem i chili.
Składniki:
30 dag świeżych krewetek lub 40 dag mrożonych,
2 łyżki oliwy,
1 paryczka chili,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Krewetki myjemy na sitku i osuszamy.
Czosnek i umytą, oczyszczoną z nasion papryczkę chili siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy będzie gorąca, wrzucamy czosnek a następnie papryczkę.
Po minucie dodajemy krewetki.
Smażymy je na dużym ogniu 2-3 minuty i od razu podajemy nabijając na wykałaczki, wraz z małymi kawałkami chleba.
Jak podawać?
Tapas możesz podać tak, by każdy z gości mógł sam nabić sobie na wykałaczkę tyle krewetek, ile zechce.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |