Czubajka kania, na którą potocznie mówimy kania, jest grzybem z rodziny pieczarkowatych, nie przez wszystkich znanym i zbieranym. Występuje na brzegach lasów iglastych i liściastych oraz na polanach. To bardzo smaczny grzyb, o jasnym miąższu. Najczęściej jadany w postaci smażonej, ale można go też suszyć, a potem dodawać do zup i sosów. Smażona i panierowana kania może z powodzeniem zastąpić kotlet schabowy. Jej łagodny smak doceniają zwłaszcza wegetarianie.
Składniki:
6 kani,
4 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
3 jajka,
2 łyżki mąki,
0,5 szklanki bułki tartej,
świeżo zmielony pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Kanie oczyścić, odciąć ogonki, bardzo delikatnie umyć pod bieżącą wodą, żeby nie uszkodzić.
Ułożyć na papierowych ręcznikach, w ten sposób eliminując nadmiar wody.
Każdy grzyb posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajka rozkłócić widelcem.
Kanie obtaczać w mące, następnie jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle połączonym z olejem. 3 minuty po obu stronach.
Jak podawać?
Podawać gorące z sałatką pomidorową lub innymi warzywami.
Smakują także z grzankami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |