Korzystaj z darów lasu, niedługo sezon grzybobrania minie. Połącz rodzinny spacer po lesie ze zbieraniem grzybów na obiad. Miękkie, soczyste pulpety z cebulką, duszone w grzybowym sosie z prawdziwkami i podgrzybkami - to wyśmienite danie. Dopraw je śmietaną, posyp natką i ugotuj kaszę gryczaną lub ziemniaki. Uzyskasz treściwą, pachnącą jesienią potrawę. Własnoręcznie zebrane grzyby smakują najlepiej, oczywiście pod warunkiem, że wiesz co zbierasz.
Składniki:
kilka dużych lub kilkanaście małych grzybów (borowiki, podgrzybki),
60 dag mielonego mięsa (np. z kurczaka),
2 jajka,
2 cebule,
2 łyżeczki kaszy manny,
0,5 szklanki wody,
sól,
pieprz,
łyżka śmietany 18% lub mąka,
natka pietruszki lub szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Do garnka wrzucić startą na tarce lub pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać mielone mięso (najlepiej wybrać delikatne w smaku, jasne mięso), jajko i kaszę manną.
Posolić i popieprzyć, zamieszać.
Odstawić na około 10 minut.
Drugą cebulę udusić w oddzielnym garnku.
Dodać pokrojone i umyte grzyby, zalać odrobiną wody, posolić, popieprzyć i dusić 30 minut.
Z mięsa uformować kulki wielkości dłoni i wrzucać do wywaru z grzybami, gotować kolejne 30 minut.
Pulpety powinny być zanurzone w ¾, można dolać wody.
Na sam koniec można dodać do smaku śmietany lub zagęścić mąką.
W przypadku mąki, należy ją najpierw rozrobić w szklance z odrobiną wody.
Jak podawać?
Podawać posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem, z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz z sałatką z pomidorów.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |