Możesz go podać z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Uzupełnić wkładką z ulubionego mięsa - cielęciny, kurczaka, wołowiny. Pasuje do wszystkiego. Jest delikatny, lekko słodkawy dzięki suszonym jabłkom i śliwkom. Bardzo aromatyczny. Grzybowy sos możesz zjeść także bez mięsa, z samym pieczywem. A dodając śmietanę, uzyskasz łagodniejszą wersję. Przetestuj i sam wybierz.
Składniki:
pół łubianki grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki),
2 duże cebule,
kilka suszonych śliwek,
kilka suszonych jabłek,
listek laurowy,
śmietana do sosów i zup,
0,5 kg makaronu,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Suszone śliwki i jabłka namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Wystarczy 30 minut.
Grzyby oczyścić, umyć, maślaki obrać.
Pokroić na spore kawałki.
Cebulę zeszklić na oliwie.
Wrzucić do niej grzyby wraz z wywarem, suszonymi owocami i listkiem laurowym.
Dusić około godziny, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody, żeby grzyby się nie przypaliły.
Doprawić solą i pieprzem.
Sos zagęścić śmietaną do sosów.
Potrawka smakuje również bez śmietany (ja wolę tę wersję).
Ugotować ulubiony makaron al dente.
Na talerze wyłożyć makaron i polać grzybowym sosem.
Jak podawać?
Przed podaniem talerz udekorować natką pietruszki.
Na koniec można dodać trochę świeżego pieprzu, by poprawić smak grzybowej potrawki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |