Omlet na śniadanie, ale w innym wydaniu. Sezon na kurki w pełni, więc uduś je w delikatnym śmietanowym sosie ze szczypiorkiem, a powstałym farszem wypełnij omlet. Do jaj dodaj wodę gazowaną, wtedy będzie bardziej puszysty. W otoczeniu surówki ze świeżych warzyw stanie się pełnowartościowym daniem. W sam raz na wakacyjne śniadanie.
Składniki:
około 30 dag kurek,
2 jajka,
śmietana 8% - 12%,
łyżka wody gazowanej,
pęczek szczypiorku,
sól,
pieprz,
oliwa.
Jak przyrządzić?
Do garnka z oliwą wrzucić dokładnie umyte i oczyszczone kurki i dusić przez około godzinę.
Pod koniec wrzucić posiekany szczypiorek i wlać śmietanę.
Posolić i popieprzyć wedle uznania.
Całość wymieszać.
Jajka, wodę gazowaną i szczyptę soli roztrzepać widelcem w małym naczyniu.
Następnie wylać na rozgrzaną patelnię.
Po około 2 minutach, kiedy omlet będzie złocisty, przerzucić go na drugą stronę.
Po usmażeniu należy położyć sos z kurkami na jednej stronie i zgiąć omlet na pół.
Jak podawać?
Podawać na śniadanie lub kolację.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |