Chłodniki na bazie maślanki to cała gama możliwości. Sezonowe owoce, mrożonki i przetwory owocowe stanowić mogą bazę takiego dania. Ulubione przez dzieci, smakowo zbliżone do deserów - chłodniki owocowe są źródłem wielu witamin i innych wartościowych składników. Kolorowe i apetyczne mogą być podawane jako drugie śniadanie, lunch, część obiadu albo deser. A do tego głównym składnikiem jest tradycyjny kogel mogel, pycha.
Składniki:
2 żółtka,
1 litr maślanki,
7 dag cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
½ kg świeżych malin (lub innych owoców).
Jak przyrządzić?
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy lub ucieramy na gładką, puszystą masę (kogel mogel).
Delikatnie łączymy je z maślanką, cały czas mieszając.
W trakcie mieszania dodajemy sok z cytryny, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jak podawać?
Tuż przed podaniem wrzucamy do chłodnika owoce i delikatnie mieszamy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |