Składniki:
35 - 40 dag mięsa gulaszowego,
olej,
2 średnie cebulki,
woda,
1 kostka rosołku z kury,
1 duża czerwona papryka,
2 marchewki,
40 dag ziemniaków,
1 puszka kukurydzy konserwowej,
1 puszka pomidórów z puszki,
1 puszka czerwonej fasolki,
1 słoik sosu meksykańskiego (tylko ŁOWICZ),
przyprawy : wg uznania, ja daję pieprz i vegetę.
Jak przyrządzić?
Mięsko kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z olejem. Do tego dodajemy obrane, pokrojone w drobną kostkę 2 cebulki. Ściągamy z gazu gdy będzie szklista. W dużym garnku do połowy wypełnionym wodą gotujemy kostkę rosołu z kury. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i ziemniaki. Czekamy aż będą półtwarde. Dodajemy wszystkie składniki z puszek ( odcedzone!) oraz mięsko i cebulkę z patelni. Czekamy 10 minut, dodajemy sos. Przyprawiamy zupę. Przestajemy gotować dopiero wtedy, gdy składniki będą miękkie.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, drewniana łyżka, ostry nóż, deska.
Jak podawać?
Na ciepło. Można z białym chlebem.
Uwagi:
Zupa jest syta - może być więc daniem głównym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marta Elka |