Składniki:
BISZKOPT:
7 jajek - 4,
1,5 szklanki mąki pszennej – 0,75 szklanki,
1 szklanki Cukru – 0,5 szklanki,
1/3 szklanki Oleju – 1/6,
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka,
1 łyżka kakao – płaska łyżka.
NO I JESZCZE...
1 kg bananów,
1 kostka masła,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru (do białek),
3/4 szklanki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe,
1 galaretka wiśniowa,
puszka brzoskwiń.
Jak przyrządzić?
BISZKOPT:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem. W osobnym naczyniu ubić żółtka z olejem i łyżką kakao, po czym połączyć z ubitymi białkami i wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej formy i piec ok. 30-35 minut.
WYKONANIE KREMÓW:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać banany i tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt.3 białka ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, również rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę bananową.
Na masie z białek poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Zalać je galaretką wiśniową, przyrządzoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Uwagi:
Ponieważ ciasto wychodzi bardzo wysokie, dobrze jest zrobić "nadstawki" z folii aluminiowej. Bananowca przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | oLiWk@ |