Bananowo-brzoskwiniowe ciacho

Przepis kulinarny

Składniki:

BISZKOPT:

7 jajek - 4,
1,5 szklanki mąki pszennej – 0,75 szklanki,
1 szklanki Cukru – 0,5 szklanki,
1/3 szklanki Oleju – 1/6,
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka,
1 łyżka kakao – płaska łyżka.

NO I JESZCZE...

1 kg bananów,
1 kostka masła,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru (do białek),
3/4 szklanki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe,
1 galaretka wiśniowa,
puszka brzoskwiń.

Jak przyrządzić?

BISZKOPT:

Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem. W osobnym naczyniu ubić żółtka z olejem i łyżką kakao, po czym połączyć z ubitymi białkami i wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej formy i piec ok. 30-35 minut.

WYKONANIE KREMÓW:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać banany i tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt.3 białka ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, również rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę bananową.
Na masie z białek poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Zalać je galaretką wiśniową, przyrządzoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Uwagi:

Ponieważ ciasto wychodzi bardzo wysokie, dobrze jest zrobić "nadstawki" z folii aluminiowej. Bananowca przechowywać w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt12 zł
AutoroLiWk@

Bananowo-brzoskwiniowe ciacho: Podobne przepisy

Bananowo-brzoskwiniowe ciacho: wypróbuj również

Powiązane Tematy