Składniki:
Średniej wielkości laska kiełbasy,
2 jaja,
1 pomidor,
1/2 średniej cebuli,
kilka plastrów żółtego sera (np. gouda),
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić pokrojoną w plasterki kiełbasę, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć ok 2 minut. Na patelnie wlać roztrzepane i osolone jaja, tak aby równomiernie rozeszły się na powierzchni patelni. Przykryć przykrywką i nadal smażyć, od czasu do czasu robiąc "dziury" w omlecie widelcem (tak aby jajko dobrze się zsiadło). Gdy jajko ma zwięzłą konsystencję, należy dodać pokrojony w plasterki ser oraz pomidory. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu aż ser się roztopi. Omlet ściągnąć z patelni i polać ketchupem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Autor | ugotuj.pl |