Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową (autor POLTINO) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Farsz:

500g mieszanki orzechów,
100g sezamu,
100ml miodu,
100ml śmietanki 30%,
1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek,
100g cukru pudru,
100ml wody,
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej.

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki,
0,5 szklanki wody,
2 żółtka,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorPOLTINO

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową (autor POLTINO): Podobne przepisy

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym i konfiturą wiśniową (autor POLTINO): wypróbuj również

Powiązane Tematy