Składniki:
CIASTO: 100g ciepłego mleka, 200g mąki, 1/2 paczuszki drożdży {Dr.Oetker), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być zwykły olej), 1 łyżka przypraw (oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula).
SOS:
1 łyżeczka masła, 1 cebulka, 1 ząbek czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1/2 kostki bulionu warzywnego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki, 1 łyżeczka ketchupu, sproszkowany czosnek, sól, mąka ziemniaczana.
Obkład: 25dag mięsa z pieczonego kurczaka, 1/2 filiżanki zeszklonej na tłuszczu cebulki, 2 pokrojone w kostkę pomidory, 1 filiżanka sera parmezan, 3 łyżki oliwy, 1 główka upieczonego czosnku, 1/2 filiżanki posiekanego kopru, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mieszamy mleko (temp.ok.35C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 min. Przesiana mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej, żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na około 30 min. w ciepłymi miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30 cm i grubości kilku mm. Ułożyć pizzę do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.Sposób wykonania sosu: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min gotujemy. Pomidory zmiksować (ewentualnie utrzeć), dodać do reszty i jeszcze 10 min gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąka ziemniaczaną.Sposób przyrządzenia obkładu: Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Na przygotowanym do pieczenia cieście równomiernie rozprowadzić sos, rozłożyć pozostałe składniki, obficie obsypać serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 22 C (elektr.195C) przez 15-20 min.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | enya |