Składniki:
2 serki feta, główka czosnku, jogurt naturalny duży, sól, pieprz, ewentualnie dla smaku parę kropel soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Serek feta rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt i teraz zależy od tego czy mamy mikser, to albo miksujemy albo ucieramy łyżką bądź widelcem na aksamitna masę, dodajemy przeciśnięty czosnek w ilości zależnej od upodobań czosnkowych. (ja osobiście z moimi znajomymi uwielbiamy czosnek, więc dajemy go sporo) na koniec doprawiamy do smaku solą (pamiętaj że feta jest słona) i pieprzem.
Jak podawać?
Sosik powstał jako dip do warzywek, jako przegryzka na przyjęciu, albo przed telewizorem, ale później znaleźliśmy dla niego mnóstwo innych zastosowań, super się komponuje z karkówką z grilla, albo jako pasta do kanapek, inwencja zależy od konsumujących.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Adunia |