Składniki:
4 jabłka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
pół paczki cukru waniliowego.
Kruszonka:
200 g mąki,
100 g cukru,
100 g masła,
pół paczki cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wymieszać w misce z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i cynamonem. W drugiej misce przygotować kruszonkę: odmierzyć wszystkie składniki i wyrobić ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję "piasku" z kilkoma większymi grudkami. W naczyniu żaroodpornym lub na blasze ułożyć jabłka i przykryć je kruszonką.Piec ok. 20 min. w temp. 180-190 st.C
Potrzebne przybory:
2 miski, naczynie żaroodporne/blacha.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje na gorąco z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Uwagi:
Może się wydawać, że szarlotka trudno będzie się kroić, ale jeśli przestygnie 5-10 minut to idzie wyciągnąć z foremki ładne kawałki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | kiziolek84 |