Expresowa szrlotka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 jabłka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
pół paczki cukru waniliowego.

Kruszonka:

200 g mąki,
100 g cukru,
100 g masła,
pół paczki cukru waniliowego.

Jak przyrządzić?

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wymieszać w misce z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i cynamonem. W drugiej misce przygotować kruszonkę: odmierzyć wszystkie składniki i wyrobić ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję "piasku" z kilkoma większymi grudkami. W naczyniu żaroodpornym lub na blasze ułożyć jabłka i przykryć je kruszonką.Piec ok. 20 min. w temp. 180-190 st.C

Potrzebne przybory:

2 miski, naczynie żaroodporne/blacha.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje na gorąco z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.

Uwagi:

Może się wydawać, że szarlotka trudno będzie się kroić, ale jeśli przestygnie 5-10 minut to idzie wyciągnąć z foremki ładne kawałki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Autorkiziolek84

Expresowa szrlotka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy