Tatar z okonia - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Świeże okonie - tyle ile uda nam się złowić, natka pietruszki, cytryna, sól, pieprz, maggi, chleb, masło.

Jak przyrządzić?

Okonie filetujemy, drobniutko siekamy ostrym nożem, pietruszkę bardzo drobno(!) siekamy (na 5 średnich okoni - pół natki pietruszki) i dodajemy do okoni. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną (i znów na 5 okoni wystarczy połówka niedużej cytryny). Całość odkładamy do lodówki minimum na pół godziny. Następnie chleb smarujemy masłem, najlepiej osełkowym, prawdziwym, żeby nie psuło smaku tatara. Rozsmarowujemy tatar i skrapiamy kromkę maggi.

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, deska do krojenia, tasak do siekania zieleniny, naczynie na tatar.

Jak podawać?

Serwowanie z chlebem to oczywiście jedna z możliwości, tatar można jeść w dowolny sposób, jednak najlepiej smakuje właśnie ze świeżym chlebem.

Uwagi:

Maggi niezależnie od sposobu serwowania tatara należy dodawać na końcu. Stanowi ono bowiem delikatny akcent, tatar nie może "przejść" maggi, więc maggi dodajemy po wyjęciu z lodówki!

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
AutorThePawlak

Tatar z okonia: Podobne przepisy

Tatar z okonia: wypróbuj również

Tatar z łososia

... Tatar z łososia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyobraź sobie pyszną rybę z aromatycznymi dodatkami: imbirem, kolendrą, sezamem, sokiem cytrynowym. Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego, wykorzystaj ten przepis. Naprawdę warto. ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... , mogą być pozostałości piór. Nie ma innego sposobu, dlatego lepiej znaleźć zaufanego hodowcę, który będzie nam dostarczał kurczaki czy indyki. Jeśli chcemy przygotować popularnego tatara, musimy wybrać mięso ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ...

dawno temu

Zatrucie Salmonellą

... Lato to czas urlopów i … częstych zatruć pokarmowych. Zjadając rozmrożone lody, kremy na bazie surowych jaj czy tradycyjnego tatara, możesz zarazić się bakterią z rodzaju Salmonella. Choroba ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... atrakcyjnych pomysłów. Począwszy od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku, skończywszy na rybie po grecku albo tatarze wieprzowym. Ciekawym pomysłem na przygotowanie zimnej ...

dawno temu

Krokiety z serem

... ciągle poszukują nowych doznań smakowych, przygotowując coraz to lepsze spaghetti, tatara albo kaczkę w pomarańczach. Nie oznacza to jednak, że smaczne dania muszą być trudne w przyrządzeniu. Istnieje ...

dawno temu

Ryba w pomidorach

... np. halibut, panga czy okoń, - pomidory w puszce, - mąkę, - 1 cebulę, - cukier, - kostkę masła, - sól i pieprz, - imbir, - starty ser żółty, - koperek lub natkę pietruszki do dekoracji. 1.Rybę oczyść ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... zbożowa będzie lepszym wyborem. Kategorycznie zrezygnuj z potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa (carpacho, tatar, szynka parmeńska, niedogotowana ryba, sushi). Ta sama zasada dotyczy ... surowych jaj (zakazane potrawy: tatar, desery i ...

dawno temu

Pułapki wymowy – homogramy w języku angielskim

... . Poniżej lista najczęściej występujących angielskich homogramów. bass – 1) /bæs/ okoń; 2) /beɪs/ basbow – 1) /bǝʊ/ łuk, kokarda; 2) /bau/ dziób (okrętu), ukłonić sięclose – 1) //klǝʊs/ bliski ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , poza tym wskazane jest: dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, olej z oliwek, olej ... , wołowiny, wołowiny ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... zaspokoi energię na całą noc. Dobrze jest postawić na popularne w Polsce śledzie, ale zamiast moczyć je w oleju, można zrobić np. tatara śledziowego lub śledziową sałatkę z dużą ilością warzyw ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... na pełnowartościowe warzywa, z pomocą przychodzą nam słoiki pełne ogórków kiszonych albo konserwowych. Nie tylko świetnie pasują do obiadu, ale także stosowane są jako dodatek do tatara albo sałatki z tuńczykiem ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... krakersów poprzez posmarowanie ich masłem, pasztetem albo pastą rybną. Smaczną propozycją jest również przygotowanie zapiekanych pieczarek z serem i cebulą bądź tatara z pieczarek. Nie możemy również zapominać o dobrze znanych nam przystawkach, ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... mielone czy też wyśmienitego tatara. Nawet gotując barszcz biały, korzystamy z niego, tworząc smaczne pulpety. Mięso mielone to także istotny składnikfarszu na gołąbki. Co prawda pojawiło się sporo nowych ...

dawno temu

Zatrucia pokarmowe

... z majonezem, ciast z kremem, lodów „domowej roboty”, tatara, owoców morza; nie zbierać leśnych grzybów i nie przyrządzać z nich posiłków, jeśli nie jesteśmy wytrawnymi, doświadczonymi grzybiarzami – zatrucie ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... A i D. Ryby ze względu na zawartość tłuszczu dzielimy na:chude – szczupak, dorsz, sola, pstrąg, okoń;półtłuste – turbot, flądra, karp, halibut;tłuste – makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź ...

dawno temu

Powiązane Tematy