Składniki:
Świeże okonie - tyle ile uda nam się złowić, natka pietruszki, cytryna, sól, pieprz, maggi, chleb, masło.
Jak przyrządzić?
Okonie filetujemy, drobniutko siekamy ostrym nożem, pietruszkę bardzo drobno(!) siekamy (na 5 średnich okoni - pół natki pietruszki) i dodajemy do okoni. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną (i znów na 5 okoni wystarczy połówka niedużej cytryny). Całość odkładamy do lodówki minimum na pół godziny. Następnie chleb smarujemy masłem, najlepiej osełkowym, prawdziwym, żeby nie psuło smaku tatara. Rozsmarowujemy tatar i skrapiamy kromkę maggi.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż, deska do krojenia, tasak do siekania zieleniny, naczynie na tatar.
Jak podawać?
Serwowanie z chlebem to oczywiście jedna z możliwości, tatar można jeść w dowolny sposób, jednak najlepiej smakuje właśnie ze świeżym chlebem.
Uwagi:
Maggi niezależnie od sposobu serwowania tatara należy dodawać na końcu. Stanowi ono bowiem delikatny akcent, tatar nie może "przejść" maggi, więc maggi dodajemy po wyjęciu z lodówki!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Autor | ThePawlak |