Produkty zakazane w ciąży
PATRYCJA • dawno temuPrimum non nocere – po pierwsze nie szkodzić – zgodnie z tą
łacińską maksymą powinna być skomponowana dieta dla kobiet w ciąży. Wykluczenie
pewnych grup pokarmów pozwoli uniknąć komplikacji w ciąży i podczas porodu.
Sprawdź, czego nie jeść w ciąży, aby nie zaburzyć prawidłowego rozwoju dziecka.
Produkty spożywcze w ograniczonych ilościach
Przede wszystkim ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych. W
czasie ciąży sięgaj po oleje roślinne, oliwę z oliwek oraz tłuszcz rybi.
Powinnaś wystrzegać się produktów, w których są niezdrowe tłuszcze tzw. izomery trans, np. margaryny, smalcu,
śmietany, dań fast food, zupek błyskawicznych, sosów w proszku itp. Sprzyjają
one otyłości, zwyżce ciśnienia oraz nieprawidłowemu rozwojowi dziecka.
Na słodką przekąskę pozwól sobie raz na jakiś czas. Słodycze
to puste kalorie – tuczą i są ubogie
w wartościowe składniki odżywcze. Zatem nie spełniają zasady zdrowego
odżywiania, czyli jedzenia wartościowego, ale zawierającego mało tłuszczu i
cukru. Wykluczając z diety wyroby zawierające niezdrowe tłuszcze (krakersy,
ciastka, czekolada, batoniki) unikniesz nadmiernego przybierania na wadze,
które wbrew pozorom, nie jest wskazane w ciąży. Jeśli masz ochotę na coś
słodkiego, sięgaj po galaretki, budyń, kisiel, owoce, bakalie. Te ostatnie
zawierają dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, wapnia,
żelaza i magnezu. Zwracaj uwagę na zawartość cukru w sok i staraj się ograniczyć
słodzenie herbaty.
Nadciśnienie ciążowe i obrzęki w ciąży to sprawka m.in.
nadmiaru soli w diecie. Ograniczając spożycie
soli, unikniesz przykrych ciążowych dolegliwości. Unikaj dosalania potraw,
a najlepiej w ogóle ich nie sól. Praktycznie wszystkie produkty zawierają pewną
ilość soli, wystarczającą do zaspokojenia codziennego zapotrzebowania. Jeśli
już sięgasz po białą sól, niech będzie to sól jodowana.
Herbata to kolejny produkt, którego spożycie należy
zdecydowanie ograniczyć w ciąży. W grę wchodzi wyłącznie słaba herbata, która
dostarczy korzystnych flawonoidów, natomiast teina dostanie się do organizmu w
niewielkich ilościach.
Czarna lista
Czas rozprawić się z używkami. Alkohol jest pierwszy na
czarnej liście produktów w ciąży. Zamiast rozwodzić się nad bezpieczną ilością
czerwonego wina, którą mogłabyś wypić w czasie ciąży, najbezpieczniej jest
całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu w ciąży. Nawet niewielkie dawki
tego trunku mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie nienarodzonego dziecka. Alkohol
prowadzi do wad rozwojowych dziecka oraz komplikacji w trakcie ciąży i porodu.
Małej czarnej kawie powiedz stanowcze nie. Zawarta w kawie
kofeina może zaburzyć przebieg ciąży. Podwyższa ciśnienie i zaburza rozwój
dziecka. Wprawdzie słaba, mleczna kawa w
ciąży nie jest zabroniona (pod warunkiem, że nie jest spożywana częściej
niż raz dziennie), to lepiej dla ciebie i dla dziecka będzie zrezygnowanie z
kawy na te 9 miesięcy. Kawa zbożowa będzie lepszym wyborem.
Kategorycznie zrezygnuj z potraw przyrządzonych na bazie
surowego mięsa (carpacho, tatar, szynka parmeńska, niedogotowana ryba, sushi).
Ta sama zasada dotyczy surowych jaj (zakazane potrawy: tatar, desery i domowe
majonezy z surowych jaj, jaja gotowane na miękko, sadzone lub lekko ścięta
jajecznica). W ciąży nie wolno jeść także wątróbki, która zawiera ogromne
pokłady witaminy A, co może grozić jej przedawkowaniem oraz mnóstwo
cholesterolu.
Niepasteryzowane mleko oraz jego przetwory (sery pleśniowe,
feta, mleko kozie i owcze) są w czołówce produktów zakazanych. W odstawkę
powinny pójść również pasztety z mięsa, ryb lub warzyw. Nie należy jeść na
zimno produktów i potraw rozmrożonych. Unikaj spożywania odgrzewanych potraw,
gdyż powtórna obróbka termiczna niszczy resztki wartościowych składników spożywczych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze