Składniki:
0,5 kg ziemniaków,
3 marchewki,
2 cebule,
30 dag boczku może być wędzony,
30 dag kiełbasy,
pieprz, sól, papryka słodka, olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki ewentualnie plasterki ale grube. Cebule kroimy na kostki , marchewkę na plasterki mieszamy wszystko razem w misce z dodatkiem oleju(mało ok. 1 łyżka). Boczek dzielimy na pół i jedna część kroimy na kostkę a drugą na plasterki, kiełbasę kroimy na ćwierć krążki. Szykujemy naczynie żaroodporne i układamy: na samo dno pokrojony boczek w kostkę, następnie 1/2 ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy cebulę z marchewką na to kiełbasę. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami i układamy pokrojony w plastry boczek. Wkładany do piekarnika na 200 stopni C na około 1 do 1,5 godziny i gotowe. SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne najlepiej przykrywane, ew. folia aluminiowa.
Jak podawać?
Polecam sałatę zieloną z pomidorami, ogórkiem i papryką polanie sosem vinegrette.
Uwagi:
Polecam najpierw przykryć folią naczynie na około 45 minut później zdjąć i dalej zapiekać. Ziemniaki i boczek pięknie się zarumienią.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Lillith |