Składniki:
świeże lub mrożone truskawki,
galaretka truskawkowa,
kasza manna,
mleko,
bita śmietana typu "Śnieżka",
cukier, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ugotować kaszkę manną na gęsto (dodać cukier i cukier waniliowy do smaku), wystudzić. Ubić śnieżkę i połączyć z wystudzoną kaszą, wymieszać delikatnie. Dzięki bitej śmietanie masa będzie bardziej puszysta. Truskawki z cukrem delikatnie ugnieść - np. tłuczkiem do ziemniaków. Do truskawkowej masy dodać tężejącą galaretkę. Na dno pucharków wyłożyć białą masę, na wierzch wyłożyć masę truskawkową i odstawić do lodówki. Można udekorować listkami mięty. Pyszny i sycący deserek zarówno w letnie, jak i zimowe dni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Apolonia |