Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku (koniecznie w liściach a nie rozdrobniony),
ser żółty,
makaron dowolny,
śmietana 18%,
masło,
czosnek,
bazylia,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, dodajemy rozdrobniony czosnek (wedle uznania, ja daję ok. 3 ząbki). Następnie wrzucamy opakowanie szpinaku, czekamy aż się rozmrozi i dusimy ok. 5 min pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz oraz koniecznie bazylię (w ilościach wedle uznania, ale raczej dużo ;P). Następnie dodajemy ok 3-4 łyżki śmietany i starty żółty ser (ile kto lubi). Dusimy chwilę na wolnym ogniu. Podajemy z dowolnym makaronem ugotowanym al dente.
Uwagi:
Szybkie i pyszne danie (oczywiście tylko dla wielbicieli szpinaku :P)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mk |