Składniki:
20 dkg kapusty kwaszonej,
główka kapusty zwykłej,
pęczek koperku,
20 dkg boczku,
1 cebula,
2 ziemniaki,
1 l bulionu,
1/2 l soku z kapusty kwaszonej,
1/2 l wody,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
ostra papryka,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Pokroić ziemniaki w kostkę, gotować aż będą prawie miękkie. Posiekać kapustę. Wrzucić do gara zalać sokiem, bulionem i wodą z ziemniakami (1/2 l). Zagotować. Na patelni podsmażyć boczek,czosnek i cebulę,dodać słodką i ostrą paprykę w proszku (ostra wedle uznania ja dodaję tylko szczyptę). Wrzucić do gara razem z liściem laurowym. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Gotować 30 min. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z kleksem gęstej śmietany na talerzu i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego.
Jak podawać?
Zupa musi być gorąca. Najlepiej podawać w drewnianej misce z kromką razowca.
Uwagi:
Świetna zupka na kaca. Nawet jak nie możesz nic jeść to się zmuś a kac przejdzie jak ręką odjął. Chyba że przesadzisz z ostrą papryką, wtedy polecam przed imprezą;)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | bArtis |