Składniki:
1/3 szklanki oliwy z pestek winogron, 3 łyżeczki cukru, szczypta soli, 3-4 większe ząbki czosnku, 4 łyżki wody, sok z 1 małej cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub sarepskiej, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suchej, 1/2 łyżeczki oregano suchego.
Jak przyrządzić?
Połączyć powyższe składniki w słoiku. Porcje można wielokrotnie powiększać, cukru i soli można dodawać więcej w zależności jak kto woli. Sosik ma być słodko-kwaśny. Polewamy nim pomidory uprzednio pokrojone i posolone.
Potrzebne przybory:
Słoiczek, łyżeczka, nóż, wyciskacz do cytryn.
Jak podawać?
Polewać pokrojone pomidory na talerzu.
Uwagi:
Smaczne i łatwe do sporządzenia.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | kilka |
Autor | Hanna Maria |