Składniki:
Kilka podudzi z kurczaka (lub inne mięsko wg uznania),
1 nieduża dynia,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek korzenia selera,
3 ziemniaczki,
listek laurowy, ziele ang., przyprawy,
łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Wstawić mięsko z listkiem, zielem i przyprawami. Obrać dynię, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. lekko chwilkę podsmażyć i podlać wodą. Gotować aż zmięknie. Do wywaru mięsnego dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać pokrojone w kostkę kartofelki. Zmiksować dynię i połączyć z resztą zupki. Nada potrawie lekko słodkawy smak.Oczywiście można zabielić zupkę śmietanką. Ja dodatkowo kroję misko i wrzucam do zupki a na koniec posypuje koperkiem. Polecam :))) Smacznego
Uwagi:
Można podawać z ryżem, groszkiem ptysiowym, makaronem typu gwiazdeczki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | monisiak7 |