Składniki:
najlepiej pieczywo tostowe, zwykłe albo kajzerki ale może być według uznania i smaku,
oliwa,
przyprawy(raczej suche-w proszku): czosnek-świeży!, oregano, bazylia, chili, papryka słodka, i wiele innych przypraw/albo mniej, które smakują Wam.
Jak przyrządzić?
Przepis na 6 kajzerek albo na 12 kromek chleba tostowego. Czosnek zgniatamy (ilość ząbków według uznania ja używam ok. 6 dużych). Do miseczki wlewamy ok. 1 szklanki oliwy i dodajemy wszystkie przyprawy i czosnek. Mieszamy. Na blaszce z piekarnika układamy pieczywo i smarujemy je oliwą z przyprawami. Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na ok 100 stopni i pieczemy do rumianego koloru. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze z 30 min. aby pieczywo dobrze wyschło.
Potrzebne przybory:
Piekarnik/patelnia.
Uwagi:
Idealne do zup, jako przekąski na imprezie, a mi najlepiej smakują z twarożkiem ze szczypiorkiem albo rzodkiewką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-12 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Alex |