Łosoś w cieście francuskim - Przepis

Przepis kulinarny
Łosoś w cieście francuskim Zobacz 10 zdjęć

Domowe imprezy to nie tylko przyjemności, ale dużo pracy i przygotowań. Żeby sobie ułatwić zadanie i ograniczyć wysiłek, możemy przygotować nieduże przystawki, które nie wymagają naczyń i sztućców. Jedynym utrudnieniem w przepisie jest upieczenie ciasta w piekarniku, a dużym ułatwieniem, że ciasto możemy kupić gotowe. Twarożek, warzywa, ciasto rozpływające się w ustach nadaje tej przystawce lekkości i delikatności, a wędzone brzuszki łososia, wyrafinowanego smaku.

Składniki:

40 dag ciasta francuskiego,
20 dag twarożku,
5 pasków wędzonych brzuszków łososia,
2 łyżki majonezu,
ząbek czosnku,
szczypiorek,
kilka czarnych oliwek bez pestek,
jedna nieduża cukinia,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Z rozmrożonego ciasta wykroić 10 krążków o średnicy mniej więcej 6 cm oraz 20 krążków z dziurką w środku (najlepiej wykroić je za pomocą małego kieliszka). Do rozkłóconego jajka dodać łyżkę wody i wymieszać. Pełne krążki smarować jajkiem, na nie nakładać krążki z otworem, ponownie smarować jajkiem, następnie drugie krążki z otworem i również smarować jajkiem. Tak przygotowane ciasto układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Muszą się ładnie zarumienić. Twarożek wymieszać z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i pokrojonym szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie talarki, posolić i odstawić, aż puści sok. Następnie upiec w piekarniku z funkcją grill (około 10 minut). Środki ciasta napełnić twarożkiem, udekorować kawałkami łososia, grillowaną cukinią i oliwkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Łosoś w cieście francuskim: Podobne przepisy

Łosoś w cieście francuskim: wypróbuj również

Powiązane Tematy