Croissanty - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ok.2,5 łyżki drożdży,
1/3 szk. wody(temp. pokojowa),
4 szk. mąki,
1/4 szk. cukru (można więcej, zależy, jak słodkie lubimy;),
1/2 łyżki soli,
1 szk. mleka (temp. pokojowa),
25 dkg średnio schłodzonego masła,
1 roztrzepane jajo.

Jak przyrządzić?

W kubku rozmieszać drożdże z wodą, odstawić na ok. 5min. Do miski włożyć mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać składniki łyżką a potem wyrabiać ręką, aż zacznie się tworzyć kula. Wyjąć ciasto na, posypaną mąką, stolnicę i wyrabiać delikatnie do 5 min.(rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka). Im mniej wyrabiania tym lepiej! Kulę ciasta włożyć do, wysmarowanej masłem, miski, zakryć przezroczystą folią i odstawić na 1h do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Następnie wstawić na 1/2h do lodówki. Na, lekko podsypanej mąką, stolnicy, rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1cm (wymiary ok. 20 x 40 cm). Zostawić na 5 min. Masło rozpłaszczyć na prostokąt 12 x 8 cm o grubości 1 cm (jego konsystencja powinna być podobna do ciasta). Masło ułożyć w dolnej części ciasta(powinno zajmować ok.1/3 część), zawinąć górną 1/3 część ciasta w stronę środka, a dolną 1/3 z masłem zawinąć na górną 1/3 część ( tak, jak składa się list urzędowy). Docisnąć i delikatnie pozlepiać brzegi. Mąką posypać stolnicę, rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego(ok. 40 cm długości) o grubości 2 cm. Ponownie złożyć jak list, ułożyć na talerzu i wstawić na 10min. do lodówki. Ponownie rozwałkować wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy niż wyjściowy. Złożyć na 3 części, jak list, schłodzić przez 10min. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Obsypać ciasto mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 h, maks 24 h.Ciasto rozwałkować na długi prostokąt(ok. 30 x 80) o grubości 1/2cm. Ostrym nożem przekroić w połowie i przyciąć równo boki. Pokroić ciasto na trójkąty ok. 15(od wierzchołka do podstawy). Zwinąć w rogale, rozpoczynając od podstawy, do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, blasze w odległości 5 cm, zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala i zawinąć w półksiężyce i delikatnie przycisnąć końce do spodu. Posmarować jajkiem (ewentualnie posypać cukrem) i odstawić na ok. 1h do wyrośnięcia w temp. pokojowej. 20 min. przed pieczeniem, nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni. Rogale wstawić do środkowej cz. piekarnika, obniżyć temp. do 200 stopni i piec 15-20 min. na złoty kolor.

Uwagi:

Najlepiej smakują na ciepło. Idealne na śniadanie;) Świetnie smakują ze smażonymi jabłkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje14-16
AutorKatrinne

Croissanty: Podobne przepisy

Croissanty: wypróbuj również

„Paryżanka”, Amelie Sobczak-Sabre

... . A wszystko to w atmosferze pikantnych opowieści o Francuzach, specjalizujących się w zmysłowej miłości i croissantach maczanych w kawie: Francuz musi zamoczyć. Jak nie zamoczy, to się nie naje. Taki los. Moim ... skromnym zdaniem maczanie ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... grubych plasterków. Standardowy wymiar to ok. 1 metr długości. Bagietki zazwyczaj podaje się w małych miseczkach. Croissant – rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie półksiężyca, podawanego ...

dawno temu

Śniadaniowe propozycje z różnych stron świata

... francuskie – mięciutkie rogaliki croissant podawane wraz z masłem i dżemem, lub opcjonalnie bagietka. Do tego kawa lub herbata. Tak jadają Francuzi. Spotyka się też tosty z owocami i bitą śmietaną. Generalnie „ na słodko”. ...

dawno temu

Śniadania z Wysp – które byś wybrała?

... ! Jedyny plus, jaki można tu przyznać, to brak soli, której z kolei nasz naród używa w nadmiarze. Alternatywą dla wyżej pisanego są też często croissanty z dżemem, które chętnie spożywa ...

dawno temu

Wypij herbatę lub kawę z filmowymi bohaterkami

... Jeśli lubisz klasyczne filmy, to na pewno znasz „Śniadanie u Tiffaniego”. Bohaterka grana przez Audrey Hepburn uwielbiała zaczynać dzień od kawy i croissanta. To właśnie aromatyczny czarny napój ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Smaki Francji - kulinarna podróż po kraju wina i sera

... croissantem z tamtejszej piekarni oraz dużym kubkiem ulubionej kawy. Kulinarne serce Francji Kulinarną podróż po zakątkach Francji warto zakończyć w samym jej sercu. W Paryżu, stykają się bowiem kultury ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... na początek. To nie jest idealna dieta dla amatorów kuchni francuskiej. Słodkie śniadania w postaci croissanta czy bagietki z konfiturą są absolutnie zabronione z uwagi na obecność cukru, białej mąki i drożdży ...

dawno temu

Kobieta zmienną jest

... czynnościom: zrobieniu kolacji albo wyjściu po poranne świeże croissanty... choćby wstawieniu prania albo pościeleniu łóżka. Na tych czynnościach zależy przede wszystkim kobietom. Gdy sugeruje mężczyźnie ...

dawno temu

Powiązane Tematy