Składniki:
ok.2,5 łyżki drożdży,
1/3 szk. wody(temp. pokojowa),
4 szk. mąki,
1/4 szk. cukru (można więcej, zależy, jak słodkie lubimy;),
1/2 łyżki soli,
1 szk. mleka (temp. pokojowa),
25 dkg średnio schłodzonego masła,
1 roztrzepane jajo.
Jak przyrządzić?
W kubku rozmieszać drożdże z wodą, odstawić na ok. 5min. Do miski włożyć mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać składniki łyżką a potem wyrabiać ręką, aż zacznie się tworzyć kula. Wyjąć ciasto na, posypaną mąką, stolnicę i wyrabiać delikatnie do 5 min.(rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka). Im mniej wyrabiania tym lepiej! Kulę ciasta włożyć do, wysmarowanej masłem, miski, zakryć przezroczystą folią i odstawić na 1h do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Następnie wstawić na 1/2h do lodówki. Na, lekko podsypanej mąką, stolnicy, rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1cm (wymiary ok. 20 x 40 cm). Zostawić na 5 min. Masło rozpłaszczyć na prostokąt 12 x 8 cm o grubości 1 cm (jego konsystencja powinna być podobna do ciasta). Masło ułożyć w dolnej części ciasta(powinno zajmować ok.1/3 część), zawinąć górną 1/3 część ciasta w stronę środka, a dolną 1/3 z masłem zawinąć na górną 1/3 część ( tak, jak składa się list urzędowy). Docisnąć i delikatnie pozlepiać brzegi. Mąką posypać stolnicę, rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego(ok. 40 cm długości) o grubości 2 cm. Ponownie złożyć jak list, ułożyć na talerzu i wstawić na 10min. do lodówki. Ponownie rozwałkować wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy niż wyjściowy. Złożyć na 3 części, jak list, schłodzić przez 10min. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Obsypać ciasto mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 h, maks 24 h.Ciasto rozwałkować na długi prostokąt(ok. 30 x 80) o grubości 1/2cm. Ostrym nożem przekroić w połowie i przyciąć równo boki. Pokroić ciasto na trójkąty ok. 15(od wierzchołka do podstawy). Zwinąć w rogale, rozpoczynając od podstawy, do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, blasze w odległości 5 cm, zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala i zawinąć w półksiężyce i delikatnie przycisnąć końce do spodu. Posmarować jajkiem (ewentualnie posypać cukrem) i odstawić na ok. 1h do wyrośnięcia w temp. pokojowej. 20 min. przed pieczeniem, nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni. Rogale wstawić do środkowej cz. piekarnika, obniżyć temp. do 200 stopni i piec 15-20 min. na złoty kolor.
Uwagi:
Najlepiej smakują na ciepło. Idealne na śniadanie;) Świetnie smakują ze smażonymi jabłkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 14-16 |
Autor | Katrinne |