Składniki:
25 dag płatków owsianych (najlepiej górskich),
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,
10 dag masła lub margaryny,
olejek migdałowy.
Jak przyrządzić?
Płatki owsiane przyrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Jak przestygną dodać margarynę, cukier i żółtko - wyrobić wszystko razem. Następnie dodać ubitą wcześniej pianę z białek i olejek - wymieszać. Za pomocą łyżki układać na blaszce. Piec w temp. 180 stopni aż się przyrumienią.
Uwagi:
Zaraz po wyjęciu z pieca ciasteczka będą się kruszyć, wiec należy ich nie ruszać, dopiero jak wystygną przełożyć delikatnie na talerz.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 ciasteczek |
Autor | kasieńka6886 |