Składniki:
Sałata lodowa, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe, (ewentualnie) jedna papryka, pomidory suszone w oleju (najlepiej firmy ROLNIK), bloczek sera feta, oliwki czarne i zielone, sos pesto w słoiczku, orzechy laskowe (mała paczka).
Jak przyrządzić?
Sałatę lodową łamiemy lub kroimy na średniej wielkości prostokąty. Dodajemy pokrojonego ogórka (najlepiej w dużą kostkę). To samo robimy z papryką. Łączymy ze wszystkim również pomidorki koktajlowe (nie trzeba kroić) i wrzucamy oliwki.Pomidory suszone wyjmujemy ze słoiczka i wedle upodobania kroimy lub nie, następnie wrzucamy je do sałatki. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta pokrojony w dużą kostkę, gdyż mniejsza uległaby rozpuszczeniu w sosie. I właśnie teraz robimy sos. To bardzo proste. Potrzebujemy oleju ze słoiczka po pomidorach suszonych (są w nim zioła, które nadają sałatce wyrazistości i pysznego posmaku). Dokładnie odmierzamy 1/3 oleju, który jest w słoiku i dodajemy go do 3 czubatych łyżeczek pesto. Zalewamy sałatkę. Koniecznie mieszamy, gdyż sos jest słony i należy go doprowadzić do wszystkich składników. Mieszać należy ostrożnie, żeby feta się nie rozpadła. Na koniec, gdy sałatkę przełożymy już do ładnego naczynia, w którym ją podamy, można posypać całość orzeszkami laskowymi, które świetnie będą się kontrastować z miękkimi składnikami tego dania.SMACZNEGO.
Uwagi:
Sałatkę najlepiej podawać z zapiekaną bagietką posmarowaną masłem ziołowo-czosnkowym, które łatwo zrobić samemu w domu. Polecam i życzę smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kuchmistrz |