Składniki:
Udka kurczaka (lub udziki, skrzydełka)
pomarańcza,
mandarynka,
sól,
sproszkowana chili (może być świeża),
curry,
papryka słodka,
tłuszczyk do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Nacieramy naszego kurczaka, przyprawami. Ja nie żałuję chili.. Odstawiamy do lodówki na parę godzinek. W tym czasie obieramy pomarańcze, pozbywając się również wszystkich białych nitek. Z mandarynkami tak samo. Obieramy na cząstki i każdą cząstkę kroimy tak, by sok w trakcie pieczenia mógł nam swobodnie wypływać. Układamy naszego kuraka w brytfance obkładamy pomarańczami, mandarynkami. Ja czasem dodaję również ananasa z puszki(Słodycz owoców zneutralizuje ostrość chili). Wstawiamy do piekarnika zimnego, ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy aż wszystko ładnie się zrumieni (ok. 45 min). W czasie pieczenia podlewamy kurczaka powstałym sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gata |