Składniki:
175 g masła albo margaryny, 8-9 łyżek miodu płynnego, rdzeń 1/2 laski wanilii, 3 obowiązkowo dojrzałe banany, 3 jajka, 175g mąki, 1.5 łyżki proszku do pieczenia, 1 cytryna, 2 łyżki kakao w proszku lub jeśli ktoś woli słodsze to rozpuszczona czekolada mleczna, 75g czekoladowej kuwertury, 3 łyżki soku z pomarańczy.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z 6 łyżkami miodu, wanilią oraz jajkami na puszysty krem. Banany obrać i starannie rozgnieść po czym dodać do masy, oczywiście wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać, można od razu do masy. Masę podzielić na pół. 1 połówkę wymieszać z drobno startą skórą z cytryny (1/2 cytryny). Pozostałą część połączyć z kakao lub stopioną czekoladą + należy dodać sok z cytryny. Ciasto nakładać na przemian raz ciemne raz jasne ciasto.
Jak podawać?
Do przystrojenia polecam oczywiście kuwertury oraz pokrojonego w plastry banana, z których można zrobić grzbiet. A aby wyglądało jeszcze fajniej to można zeskrobać skórkę z cytryny w formie cienkich pasków :) POLECAM :)
Uwagi:
Jeśli chodzi o kuwerturę, no to rozpuścić czekoladę w kąpieli z pozostałym miodem oraz sokiem z pomarańczy. Ciasto bardzo proste i pyszne. Życzę smacznego. W razie wątpliwości, proszę zadawać pytanka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka ok 3000 kcal :P |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Skwareczka |