Składniki:
4 jajka,
1 szklanki cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 szklanki mąki pszennej tortowej,
1 i 3/4 szklanki maku,
margaryna (225 g),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju,
3 duże jabłka.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po trochu mąkę, mak, proszek do pieczenia, cały czas miksując. Margarynę roztopić, wystudzić, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać. Dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach i olej, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 50 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | madziarka_d |