Składniki:
1 filet z kurczaka (podwójny), sos sojowy, miód, olej, chilli mielone, pieprz ziołowy, odrobina soli, ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Marynata: zmieszać około łyżkę miodu z sosem sojowym i olejem (aż powstanie gęsta brązowa masa o konsystencji miodu), dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chilli (ilość zależna od tego jak bardzo ma być pikantne), szczyptę pieprzu ziołowego i szczyptę soli.Mięso: namoczyć mięso w marynacie - minimum na 2 godziny, następnie grillować z każdej strony na grillu.
Uwagi:
Mięso dobrze smakuje z dipem (do wyboru moje ulubione - mi najbardziej smakuje z dipem curry).DIP CURRY Z RODZYNKAMI:jogurt bałkański lub gęsta śmietana jogurtowa, curry, cukier, sparzone rodzynki.DIP PIKANTNY PAPRYKOWY:jogurt bałkański lub gęsta śmietana jogurtowa, ketchup, chilli, świeża bazylia, pieprz, sól.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Alinoe |