Kurczak słodko-pikantny z grilla

Przepis kulinarny

Składniki:

1 filet z kurczaka (podwójny), sos sojowy, miód, olej, chilli mielone, pieprz ziołowy, odrobina soli, ząbek czosnku.

Jak przyrządzić?

Marynata: zmieszać około łyżkę miodu z sosem sojowym i olejem (aż powstanie gęsta brązowa masa o konsystencji miodu), dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chilli (ilość zależna od tego jak bardzo ma być pikantne), szczyptę pieprzu ziołowego i szczyptę soli.Mięso: namoczyć mięso w marynacie - minimum na 2 godziny, następnie grillować z każdej strony na grillu.

Uwagi:

Mięso dobrze smakuje z dipem (do wyboru moje ulubione - mi najbardziej smakuje z dipem curry).DIP CURRY Z RODZYNKAMI:jogurt bałkański lub gęsta śmietana jogurtowa, curry, cukier, sparzone rodzynki.DIP PIKANTNY PAPRYKOWY:jogurt bałkański lub gęsta śmietana jogurtowa, ketchup, chilli, świeża bazylia, pieprz, sól.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorAlinoe

Kurczak słodko-pikantny z grilla: Podobne przepisy

Kurczak słodko-pikantny z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy