Składniki:
4 porcje schabu karkowe lub środkowe (wedle uznania),
3 średnie cebule,
1/2 l piwa (według smaku ale nie może być zbyt gorzkie),
1/2 l bulionu,
1 ząbek czosnku,
masło,
2 listki laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
czarny mielony pieprz,
sól morska.
Jak przyrządzić?
1. Odrobinę roztłuc kotlety, przyprawić pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Odstawić na 1h aby przeszło. Potem obsmażyć na oleju.2.Drobno posiekać cebule. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę na złoty kolor. 3. Do teflonowego garnka włożyć obsmażone kotlety, połowę usmażonej cebuli, ziele angielskie, listek laurowy, trochę masła. Zalać piwem tak aby wszystko pokryło. Dusić pod przykryciem aż schab będzie miękki. W miarę ubywania płynu dolewać bulion tyle aby płyn pokrywał schab.4. Uduszony schab wyjąć z sosu. Wyrzucić listki laurowe oraz ziele angielskie. Sos zmiksować. Włożyć z powrotem schab i resztę usmażonej cebuli. Doprawić solą i pieprzem do smaku (powinno być pieprzne).
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i surówką z kwaszonego ogórka, papryki i cebuli. Podkreśla smak potrawy.
Uwagi:
Cebuli nie trzeba miksować ale ja wolę w ten sposób zagęścić sos aniżeli zasmażką. Jeżeli piwo jest gorzkie śmiało można dodać łyżkę cukru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | BArtis |