Składniki:
nóżki z kurczaka (pałeczki) około 6 sztuk,
sos sojowy ciemny,
1 zielona papryka,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
ryż,
kostka rosołowa,
ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Nóżki z kurczaka myjemy (można obrać ze skóry jak ktoś woli mniej tłuste ). Następnie obtaczamy je dokładnie w sosie sojowym i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Do kubka wlewamy wrzącą wodę i wrzucamy 1/3 kostki rosołowej (sos sojowy jest sam w sobie słony, wiec więcej nie trzeba). Po wyjęciu kurczaka z sosu sojowego przekładamy go na mocno rozgrzany olej i obsmażamy z każdej strony przez około 2 minuty. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy, dodajemy papryki pokrojone w kostkę, wlewamy resztę sosu sojowego pozostałego z marynaty i dolewamy trochę wcześniej przygotowanego bulionu (nie dodajemy go zbyt dużo, tylko gdzieś około 50-100ml) i dodajemy ostrej papryki w proszku (wg. uznania). Całość przykrywamy i dusimy około godzinki, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy ryż. Gdy kurczak jest już gotowy, przekładamy go na talerz.Do sosu z papryką natomiast dodajemy ugotowany ryż i przez minutkę podsmażamy razem. Tak przygotowany ryż dodajemy do kurczaka. I jemy :)
Potrzebne przybory:
Patelnia/brytfanka, garnek.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ajfel |