Cukinia z pieczarkami

Przepis kulinarny

Składniki:

4 średnie cukinie,
4 cebule,
0,75 dag pieczarek,
śmietana 18% 250 ml,
1 jajko,
2 łyżki koperku,
czosnek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki pokroić w grubsze plasterki, posolić i podsmażyć na oleju. Gdy częściowo odparuje woda, dodać pokrojoną cebulkę i pod przykryciem dusić aż cebulka będzie szklista. Cukinie opłukać, przekroić wzdłuż na połówki. Jeżeli gniazda nasienne są duże, to należy je usunąć. Nie obierać. Pokroić cukinię na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cukinię do miękkości, tak aby była szklista, ale nie za długo. Połączyć cukinię z pieczarkami i cebulą, dodać wyciśnięty 1 większy ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać jajko, dodać do niego śmietanę, wlać wszystko do cukinii. Potrzymać na gazie ok. 7 minut. Nie gotować.

Jak podawać?

Podawać można z kaszą gryczana, makaronem, ryżem lub z ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty

Cukinia z pieczarkami: Podobne przepisy

Cukinia z pieczarkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy