Składniki:
Pomidory z puszki,
koncentrat,
kilka pomidorów [sparzyć i obrać ze skóry],
2-3 kostki rosołowe [według gustu],
uda z kurczaka,
żeberka,
szponder,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach,
vegeta,
bazylia [świeża lub suszona],
oregano [świeże lub suszone],
cebula [usmażyć],
czosnek [usmażyć],
pietruszka zielona,
duża włoszczyzna [marchew, pietruszka, seler, por],
śmietana,
mięso mielone,
maka,
makaron nitki lub ryż [ugotować].
Jak przyrządzić?
Czosnek podsmażyć, dodać cebule, chwile jeszcze podsmażyć. Dodać pomidory z puszki orazpomidory sparzone i pokrojone. Po chwili dodać koncentrat. Podlać bulionem. [ja podlewam ok. 4,5 litrów]. Dodać wszystkie mięsa i dusić wszystko razem. Pokrojoną włoszczyznę dodać do zupy.Dodać wszystkie przyprawy oprócz oregano, bazylii oraz zielonej pietruszki. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Gotować jeszcze chwilę. Do zupy dodajemy zieloną pietruszkę, oregano i bazylię. Mielone przygotować jak na pulpety [bułka wyciśnięta, dużo pietruszki zielonej, jajko, vegeta, pieprz, majeranek, można dodać starty żółty ser. Makaron lub ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie z odrobina oliwy z oliwek.
Jak podawać?
Makaron nakładamy na talerz, zupę z pulpetami dodać do makaronu.
Uwagi:
Pulpety skleić i obtoczyć w mące, podsmażyć z każdej strony. Do gotowej już zupy dodać na sam koniec pulpety i podgotować razem. Makaron ugotować osobno, odcedzić. Ewentualnie ryż ugotować w torebkach [najlepiej] i odcedzić.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | lencia |