Składniki:
Po primo pizzę robi się na oko, dokładnych proporcji nie podam.
CIASTO:
mąka pszenna typ 450, około 1 i 1/4 szklanki,
drożdże około 1/3 kostki (drożdże babuni),
sól, 2/3 łyżeczki,
cukier 1 i 1/2 łyżeczki,
woda, około 250 ml.
Dodatki (przykładowe):
salami (zależnie od wielkości plastrów, powinno przykryć 70-80% pizzy),
coś pomidorowego do posmarowania ciasta (ketchup, koncentrat, przecier, sos pomidorowy, salsa etc., wedle gustu - wszak robicie pizzę żeby to WAM smakowała, markę składnika pozostawiam do wyboru),
pepperoni (opcjonalnie, wedle gustu),
zielone oliwki (na sztuki: ~15),
około 100-125g żółtego sera, np. Gouda, Salami, Morski, Podlaski, Liliput (ten ostatni fantastycznie się topi),
czerwona papryka (około 1/2 dużej, dojrzałej papryki),
oregano, pieprz ziarnisty.
Jak przyrządzić?
Do miski (nie może być metalowa) wsypujemy 1 szklankę mąki, pokruszone drożdże, sól i cukier. Zalewamy lekko ciepłą wodą i mieszamy składniki widelcem (żeby nam się ciasto do palców za bardzo nie przykleiło). Kiedy masa zgęstnieje, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i zaczynamy wyrabiać. Kiedy poczujemy pod palcami, że ciasto zaczyna się kleić do rąk, podsypujemy garścią mąki i wyrabiamy dalej, aż będzie miękkie i gładkie. Należy je odłożyć na 10-15 minut w ciepłe miejsce i przykryć lnianą ściereczką (wbrew opinii ściereczka nie musi być przesadnie czysta - jeśli po wyrabianiu ciasta wytrzemy nią dłonie to nic się nie stanie, grunt żeby nie była wilgotna).Kiedy w telewizji puszczają bloczek reklamowy jest to znak, że trzeba dokończyć pizzę :D należy przyszykować blachę, w miarę możliwości z powłoką teflonową, wałek do ciasta, 1-2 garście mąki. Przesypujemy stolnicę mąką, i wałkujemy ciasto (proporcje na 1 dużą pizzę, ok 42cm średnicy, z zawiniętymi bokami), raz po raz przewracając je i przesypując mąką tak, żeby broń Boże nie przykleiło się do stolnicy. Na blachę należy wysypać trochę mąki, tak dla pewności że ciasto się nie przyklei. Jak rozwałkujemy ciasto i nie będzie się mieścić na blasze to wystarczy zawinąć nadmiar ciasta stylem "na pieroga" robiąc ładny wzorek. Smarujemy "czymś pomidorowym", równomiernie posypujemy startym serem oraz oregano i zmielonym pieprzem. Na to pepperoni, salami, oliwki i papryka (najlepiej w tej kolejności, wtedy wszystko będzie wystarczająco przypieczone).DO PIECA! (temperatury nie podam dokładnie, mam piekarnik z 8 stopniową skalą, zazwyczaj daję na 7 - jest to chyba około 220-230 stopni) po 15-20 minutach pizza powinna być gotowa (gdy brzegi ciasta zaczynają się rumienić).
Potrzebne przybory:
Wałek, blacha, piekarnik, tarka, nóż, widelec, pusty brzuch.
Jak podawać?
Np. z sosem czosnkowym, sosem tzatziki, sosem pomidorowym, odpowiednią kombinacją tych 3, lub bez dodatków.
Uwagi:
Kuchnia włoska to szczególna sprawa - potrawa wyjdzie, jeśli włożycie w nią trochę serca.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Radek |