Składniki:
1 wędzony dorsz,1 miękkie avocado,1/4 główki sałaty lodowej lub 3 liście sałaty masłowej,
1 średni świeży ogórek,
1 dymka,
kilka gałązek koperku,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz, oliwa.
Jak przyrządzić?
Wędzonego dorsza podzielić na małe cząstki, sałatę porwać na małe kawałki lub pociąć w wąskie paseczki, ogórka obrać i pokroić w cienkie pół-plasterki, avocado i dymkę pokroić w kostkę, koperek porwać; wszystko delikatnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól i pieprz. Smacznego.
Uwagi:
Dorsza można zastąpić inną wędzoną rybą, np. karmazynem lub grenadierem; popularna pyszna makrela jest trochę za tłusta do tej sałatki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia |